Wykonanie
Na przednówku w mojej kuchni dzieją się
buraki. Ale nie tylko tradycyjnie po polsku w barszczu zabielanym, w barszczu ukraińskim, czy zimowej jarzynce buraczkowej . Z tej miłości do bordowych, słodkich bulw powstają energetyzujące koktajle, carpaccio z kozią
fetą i sałatki z
cytrusami . A tym razem podaję je też na nieco wschodnią nutę w obłędnym
curry z
burakiem .

Kocham
buraki jak wariatka :) Dziś gra mi Lauren Aquilina "Fools", a ja nastawiam kolejną blachę buraczanych bulw do pieczenia. Pięknie pachną pieczone
buraki!Kochałam
buraki zanim stały się modne, stylowe, "nasze" i "odzyskane".
Sok jabłkowo-buraczany zimą, słodki pieczony
burak w
sałatce, ze
śledziem, z kozim
twarogiem. Czy można chcieć więcej zimą i na przednówku nim wszystko się znów zazieleni? Wolę miskę pieczonych
buraków z
jajkiem na półmiękko niż wczesne nowalijki, które nie wiem czym były popędzane.

Dziś piekę wielką blachę długich
buraków. Część z nich jest do tego obłędnego
curry. Pieczony, słodki
burak z połączeniu z
mlekiem kokosowym, pastą
curry,
kurczakiem i
ananasem jest och… sami spróbujcie. A co najciekawsze potrawa smakuje zupełnie inaczej niż wygląda. Naprawdę niespodziewanym okazuje się smak
kokosa i
curry w potrawie koloru
buraczkowego.500g
buraków (najlepiej podłużnych)2 łyżki
oleju kokosowego1-2 łyżki czerwonej pasty
curry*150g
cebuliok 600g
piersi kurczaka400ml
mleka kokosowego150g świeżego
ananasagarść uprażonych na suchej patelni
nerkowcówlistki świeżej
miętyBuraki powinny być mniej więcej równej wielkości. Umyj je, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz ok 60 minut w temperaturze 200°C (po wbiciu widelca powinny być prawie miękkie). Gdy
buraki wystygną, obierz je, pokrój w paseczki i odstaw.Rozgrzej
olej kokosowy, dodaj pastę
curry, wymieszaj, a następnie podsmaż
cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Gdy
cebula będzie miękka, dodaj pokrojonego w średniej wielkości kostkę
kurczaka (tak na jeden kęs) i podsmażaj kilka minut, aż zetnie się
białko na wierzchu
mięsa. Wlej
mleko kokosowe, zagotuj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodaj
buraki, pokrojonego w paski
ananasa i wymieszaj. Gotuj całość na niewielkim ogniu ok 5-7 minut. Podawaj
curry z idealnie ugotowanym
ryżem jaśminowym. Na wierzchu posyp listkami
mięty i grubo posiekanymi uprażonymi
orzechami nerkowca. Ejnoy :)* do
curry iż
ryż gotujemy w wodzie bez
soli, a samego dania także nie doprawiamy
solą! pasta
curry jest świetnie skomponowana jeśli chodzi o składniki i danie nie wymaga dosalania, mniej
soli = więcej zdrowia!