Wykonanie
Postanowiłam jesienią oczyścić organizm i wprowadziłam w tym tygodniu jaglany detoks. A wszystko za sprawą
Marka Zaremby i jego książki "Jaglany detoks w 7 dni". O dobroczynnej mocy
kaszy jaglanej rozpisywać się nie
będę, warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Dodajmy jeszcze
warzywa i owoce, a wtedy mamy duże
pole do popisu w komponowaniu potraw. Wiadomo, że w każdej diecie są wzloty i upadki, że mamy ochotę na to wszystko czego nam jeść nie wolno, ale co nas nie zabije to nas wzmocni, zatem do dzieła!
Powiem Wam, że luby próbował niektórych dań i bardzo mu smakowały... Przepis na nieco inną zupę krem z
buraków znajdziecie także tutaj .


Składniki dla 2 osób:3 duże
buraki1/4 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1/4 szklanki
mleka kokosowego1
cebula2 ząbki
czosnku1 małe
jabłko1 cm świeżego
imbiru1/2 łyżeczki
curryszczypta nasion mielonej
kolendry1 łyżka
oleju kokosowegosól morskapestki dyni do posypania
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W garnku podsmażamy na
oleju kokosowym pokrojoną
cebulę,
czosnek oraz starty
imbir. Na koniec dodajemy
curry i
kolendrę, mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki
buraki oraz
jabłko, zalewamy
wodą do 3/4 warzyw. Solimy. Gotujemy 15 minut, pod koniec wrzucamy
kaszę i wlewamy
mleko kokosowe. Przed podaniem miksujemy i posypujemy
pestkami dyni.Smacznego!