Wykonanie
Pin It

Bardzo podobną
sałatkę robiłam już jakiś czas temu, przepis znajdziecie tutaj .
Sałatka bardzo nam zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego
kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z
pomidorowym sosem.

Proporcje na 6 porcjiCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g
ziemniaków300 g
zielonej fasolki szparagowej1/2 małego
kalafiora3 łyżki
koncentratu pomidorowego5 łyżek
oliwysok z 1
cytryny1/2 łyżeczki
chili w proszku1/2 łyżeczki wędzonej
czerwonej papryki1 łyżeczka mielonego kuminu3 ząbki
czosnku2 małe
cebule2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól morskaświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i
fasolkę szparagową gotujemy na parze.
Kalafiora dzielimy na różyczki gotujemy na parze przez dosłownie 3 minuty. Możemy też go po prostu zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat,
oliwę,
sok z cytryny,
przyprawy,
natkę i
czosnek. Dodajemy
czosnek i
cebulę, mieszamy.Lekko przestudzone
ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki,
fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu, mieszamy.