ßßß
Bardzo podobną sałatkę robiłam już jakiś czas temu, przepis znajdziecie tutaj . Sałatka bardzo nam zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem.
Proporcje na 6 porcjiCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g ziemniaków300 g zielonej fasolki szparagowej1/2 małego kalafiora3 łyżki koncentratu pomidorowego5 łyżek oliwysok z 1 cytryny1/2 łyżeczki chili w proszku1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki1 łyżeczka mielonego kuminu3 ząbki czosnku2 małe cebule2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morskaświeżo zmielony pieprz
Wykonanie:Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Kalafiora dzielimy na różyczki gotujemy na parze przez dosłownie 3 minuty. Możemy też go po prostu zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy.Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu, mieszamy.