Wykonanie
Pin It

Za oknem powiało chłodem... jesień, niestety...
Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą
sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło.Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni .


Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g
ziemniaków300 g
zielonej fasolki szparagowej3 łyżki
koncentratu pomidorowego5 łyżek
oliwysok z 1
cytryny1/2 łyżeczki
chili w proszku1 łyżeczka mielonego kuminu3 ząbki
czosnku2
szalotki1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól morskaświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i
fasolkę szparagową gotujemy na parze.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat,
oliwę,
sok z cytryny,
przyprawy i
czosnek. Dodajemy
czosnek i
szalotki, mieszamy.Lekko przestudzone
ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki,
fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy.