Wykonanie

Nie raz już
pisałam, że uwielbiam
ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je
potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi
owocami, z
malinami, z
jabłkami, z
gruszkami i
pomarańczą, z
borówkami, a także z karmelizowanym
rabarbarem, z
dynią czy
cynamonem, ale na początku jesieni zawsze je robię ze
śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku.


Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.)Czas przygotowania: 3 godzinySkładniki
Ciasto drożdżowe:400 g
mąki pszennej 500szczypta
soli20 g świeżych
drożdży100 g letniego
mleka70 g
cukru2
jajka70 g roztopionego
masłaFarsz:16
śliwekcynamondomowy
cukier waniliowyKruszonka:3 łyżki
cukru4 łyżki
mąki40 g roztopionego
masła


Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w letnim
mleku, dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy
drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.
Śliwki drylujemy stając się, aby połówki
owoca zostały połączone.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na oprószony
mąką blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 części. Z każdej części robimy placek, układamy na nim
śliwkę, do środka
śliwki wsypujemy szczyptę
cynamonu i
cukru waniliowego i zawijamy
śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę.Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie bułeczki malujemy
mlekiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze około 25-30 minut.Studzimy na kratce.
