ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Nie raz już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami, z jabłkami, z gruszkami i pomarańczą, z borówkami, a także z karmelizowanym rabarbarem, z dynią czy cynamonem, ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku.
Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.)
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej 500
szczypta soli
20 g świeżych drożdży
100 g letniego mleka
70 g cukru
2 jajka
70 g roztopionego masła
Farsz:
16 śliwek
cynamon
domowy cukier waniliowy
Kruszonka:
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
40 g roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.
Śliwki drylujemy stając się, aby połówki owoca zostały połączone.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na oprószony mąką blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 części. Z każdej części robimy placek, układamy na nim śliwkę, do środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę.
Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki malujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze około 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/drozdzowe-bueczki-ze-sliwkami.html