Wykonanie
Pulchne, aromatyczne
ciasto drożdżowe ze
śliwkami, moja rodzina bardzo lubi takie ciasta ;)

Składniki550 g
mąki50 g
drożdży1/2 szklanki roztopionego, wystudzonego
masła2
żółtka1
jajko5 łyżek
cukru1/2 szkl.
maslanki1/3 szkl. letniego
mlekacukier waniliowy1/2 łyżeczki
soli700g
śliwek węgierekPolewa1
jajko1 łyżka
masła6 łyżek
cukruszczypta
cynamonuSposób przygotowaniaW
mleku rozpuścić
drożdże, dodać 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki, dokładnie wymieszać odstawić do wyrośnięcia.Do rozczynu wbić
jajko,
żółtka, dodać resztę
cukru,
cukier waniliowy,
sól,
maślankę, wszystko dokładnie wymieszać, wsypać
mąkę, wyrobić ciasto w trakcie wyrabiania dolewać
masło, wszystko razem dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki umyć, wypestkować, jeszcze raz wypłukać na sicie, odstawić do obeschnięcia.POLEWA :
masło,
jajko,
cukier utrzeć, dodać
cynamon.Wyrośniętym
ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24/35 cm, ułożyć
śliwki skórka do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, jak tylko
śliwki zaczną puszczać sok, ciasto ostrożnie wysunąć (nie wyciągać na zewnątrz) z piekarnika i drewnianą łyżką z długim trzonkiem rozsmarować polewę . Wstawić ponownie do piekarnika. Całkowity czas pieczenia ciasta około 40 minut.

