ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Pulchne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami, moja rodzina bardzo lubi takie ciasta ;)
Składniki
550 g mąki
50 g drożdży
1/2 szklanki roztopionego, wystudzonego masła
2 żółtka
1 jajko
5 łyżek cukru
1/2 szkl. maslanki
1/3 szkl. letniego mleka
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
700g śliwek węgierek
Polewa
1 jajko
1 łyżka masła
6 łyżek cukru
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
W mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Do rozczynu wbić jajko, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, maślankę, wszystko dokładnie wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić ciasto w trakcie wyrabiania dolewać masło, wszystko razem dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki umyć, wypestkować, jeszcze raz wypłukać na sicie, odstawić do obeschnięcia.
POLEWA : masło, jajko, cukier utrzeć, dodać cynamon.
Wyrośniętym ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24/35 cm, ułożyć śliwki skórka do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, jak tylko śliwki zaczną puszczać sok, ciasto ostrożnie wysunąć (nie wyciągać na zewnątrz) z piekarnika i drewnianą łyżką z długim trzonkiem rozsmarować polewę . Wstawić ponownie do piekarnika. Całkowity czas pieczenia ciasta około 40 minut.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/drozdzowe-ciasto-ze-sliwkami