Wykonanie
Tym razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z
fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski . Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników. Wam też to od razu polecam, bułeczki są pyszne.W oryginalnym przepisie dodawany był tylko
ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też
suszone pomidory i
oregano.
Proporcje na 4 sztukiCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiNa ciasto:300 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka suchych
drożdży5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru lub
miodu4 łyżki
oliwy120 ml ciepłego
mlekaDodatkowo:270 g
sera fetasuszone pomidory (opcjonalnie)
oregano (opcjonalnie)topione
masło do posmarowania
bułek1
żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
wody do posmarowania
bułeksezamWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy
ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw.
ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy
masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy
żółtkiem z
wodą i posypujemy
sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia.Studzimy na kratce.