ßßß Cookit - przepis na Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą

Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą

nazwa

Wykonanie

Tym razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski . Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników. Wam też to od razu polecam, bułeczki są pyszne.
W oryginalnym przepisie dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano.
Proporcje na 4 sztuki
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Na ciasto:
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
270 g sera feta
suszone pomidory (opcjonalnie)
oregano (opcjonalnie)
topione masło do posmarowania bułek
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania bułek
sezam
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/tiropsomo-czyli-greckie-bueczki-z-feta.html