Wykonanie

Dziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto
biszkoptowe z
truskawkami i
śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo
bita śmietana jest wymieszana z
galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo
cukru.
Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść bez grzechu :-).


Składniki na tortownicę 20 cmCiasto:4 duże
jajka4 czubate łyżki
cukru3 czubate łyżki
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliMasa truskawkowa:330 ml
śmietanki kremówki5 łyżek
cukru pudru1
truskawkowa galaretkaDodatkowo:3/4 szklanki mocnej
herbatytruskawka kaszubska na wierzch

Wykonanie:Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Boków tortownicy nie natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ze szczypta
soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier. Następnie dodajemy po
żółtku dalej miksując.
Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu
biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się
żelatyna. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy
galaretka zacznie się delikatnie ścinać w wysokim pojemniku ubijamy zimną kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder, a następnie cały czas miksując cieniutkim strumieniem wlewamy gęstniejącą
galaretkę.
Biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat układamy na dnie tortownicy, zakładamy obręcz i ją zaciskamy. Ciasto zwilżamy wystudzona
herbatą i wylewamy na nie połowę masy. Na
masie układamy pokrojone w plasterki
truskawki, przykrywamy je drugim blatem ciasta. Ciasto zwilżamy
herbatą i wylewamy pozostałą masę. Tortownicę wkładamy do lodówki, aż masa się całkowicie zetnie. Trwa to około 2- 3 godziny.Ciasto dekorujemy
truskawkami i listkami
melisy.

