Wykonanie

Czy ktoś coś mówił, że ostatnio tylko
szparagi i
szparagi... ? -). Sezon na te pyszne warzywa w pełni, więc nie
mogę się powstrzymać ! Dzisiaj
szparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto,
szparagi i
feta. Do tej
pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne
szparagi, słona
feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z
natki pietruszki i orzeszków, ale może też być pesto z
rukoli z
bazylią czy też pesto
szpinakowe .Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 2 placki:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli80 ml
mleka80 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej
bazyliiDodatkowo:1/2 pęczka
zielonych szparagówkilka plasterków
sera fetapesto z
natki pietruszki i orzeszków
oliwa z oliwek EV
suszone oreganosólpieprz
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić
drożdże w ciepłym
mleku i odstawić na 10 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane
łopatki oprószone
mąką.
Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy
oliwą, solimy,
pieprzymy i mieszamy.Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki
szparagów i pokruszoną
fetę. Skrapiamy
oliwą, posypujemy
oregano.Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni.Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z
łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.