ßßß
 
            
         Sezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę .
Sezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę .
 Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 plackiSkładniki na ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej bazyliiWierzch pizzy:kilka zielonych szparagów1 opakowanie małych kulek mozzarelli2 łyżeczki oreganosól morskaświeże oreganooliwa z oliwek EV
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 plackiSkładniki na ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej bazyliiWierzch pizzy:kilka zielonych szparagów1 opakowanie małych kulek mozzarelli2 łyżeczki oreganosól morskaświeże oreganooliwa z oliwek EV

 Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na nim polówki mozzarelli i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i oregano.Pizzę przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki oregano.
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na nim polówki mozzarelli i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i oregano.Pizzę przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki oregano.
