Wykonanie
Pin It
Sezon na
szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z
zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze
szparagami,i, czyli zieloną pizzę .
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 plackiSkładniki na ciasto:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli80 ml
mleka80 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej
bazyliiWierzch pizzy:kilka
zielonych szparagów1 opakowanie małych kulek
mozzarelli2 łyżeczki
oreganosól morskaświeże
oreganooliwa z oliwek EV
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić
drożdże w ciepłym
mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy
oliwą, układamy na nim polówki
mozzarelli i zielone surowe
szparagi.
Szparagi delikatnie malujemy
oliwą. Wszystko posypujemy
solą i
oregano.Pizzę przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki
oregano.