ßßß Cookit - przepis na Jajka w żółtym sosie chrzanowym

Jajka w żółtym sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.
Składniki:
6 jajek
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2- 3 łyżki chrzanu
około szklanki bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
Wykonanie:
W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie powoli dolewamy bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/jajka-w-zotym-sosie-chrzanowym.html