Wykonanie
Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu
jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na
jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej
pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do
sosu chrzanowego dodałam odrobinę
kurkumy, dzięki
czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.Składniki:6
jajek2 łyżki
mąki2 łyżki
masła2- 3 łyżki
chrzanuokoło szklanki
bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej2 łyżki
śmietany1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kurkumysólpieprzWykonanie:W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy. Następnie powoli dolewamy
bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna
mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego
wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego
chrzan,
śmietanę i
przyprawy.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna
wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem.