ßßß Cookit - przepis na Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą

Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe.
Składniki:
2 podłużne topione serki śmietankowe
400 ml gęstej śmietany
100 g sera gorgonzola
100 g szynki konserwowej
sól
świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
odrobina płatków chili
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Do garnuszka wrzucamy oba serki, wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej śmietana może się nam zważyć. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i przyprawy. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut, a na sam koniec dodajemy dokładnie posiekany i rozgnieciony ząbek czosnku i mieszamy sos.
Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy parmezanem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/sos-smietanowy-z-szynka-i-gorgonzola.html