Wykonanie
Kolejny przepis na szybki sos do
makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu
szpinakowego), czyli to co pracujące
panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam
ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny
ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej
wody z ugotowanego
makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym
makaronem. A
potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego
parmezanu i pyszne danie gotowe.
Składniki:2 podłużne
topione serki śmietankowe400 ml gęstej
śmietany100 g
sera gorgonzola100 g
szynki konserwowejsólświeżo zmielony
pieprz1 ząbek
czosnkuodrobina
płatków chili1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 łyżki świeżo startego
parmezanu do posypania
Wykonanie:Do garnuszka wrzucamy oba
serki, wlewamy
śmietanę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się
serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej
śmietana może się nam zważyć. Gdy
serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną w kostkę
szynkę i
przyprawy. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut, a na sam koniec dodajemy dokładnie posiekany i rozgnieciony ząbek
czosnku i mieszamy sos.Podajemy z ulubionym
makaronem i posypujemy
parmezanem.