Wykonanie
W ostatniej chwili na blogu Pasta i basta zobaczyłam informacje o konkursie ...a konkursowe
makaronowe danie ma być kolorowe. a żeby było jeszcze trudniej kolorystyka ma być czerwono-zielona!No i trzeba było coś zrobić..ale co?? przejrzałam co mam w domu i przypomniał się przepis z jakiejś gazety na
makaron ze
szpinakiem [ akurat miałam]i tak też zrobiłam ..tylko ciut zmieniłam..no i żebym miała więcej czasu zrobiłabym swój czerwony
makaron, a tak ugotowałam z odrobiną czerwonego barwnika.. Tak więc warunki spełnione..
makaron jest, czerwone jest i zielone też.....i zjedzone już też..0,5 kg
mrożonego szpinaku0,5 kg
makaronu2
topione serki śmietankowe2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1/2 szkl.
śmietanysól,
pieprzMakaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Masło rozpuścić na patelni i stopniowo dodawać
szpinak, dusić aż się rozmrozi.Dodać
serki i
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
śmietanę.Doprawić i dusić ,aż
serki się roztopią.Gorącym sosem polać
makaron.