Wykonanie
Pomysł: pyszny! :) Naleśniki
szpinakowe z nadzieniem z
indyczej piersi, z
kapustą,
papryką i
cebulą. Wyszło idealnie :) Mama jest niezastąpiona! :)P.S. Dziś był zielony obiad - mimo zimy za oknem :) Krem
brokułowy jako pierwsze danie ;)Potrzebujemy:naleśniki:- 2szkl
mleka,- 1szkl
wody gazowanej,- 1
jajko,- 1-1,5 łyżki
oleju,- 2szkl
mąki,- 3 garście
świeżego szpinaku,-
sól,-
pieprz,- szczypta
gałki muszkatołowej,nadzienie:- 40dag piersi z
indyka,- 1
cebula,- 0,5
papryki czerwonej,- 0,5 małej główki
kapusty włoskiej,- 0,5szkl
wody,- 2 łyżeczki
przecieru pomidorowego,-
sól,-
pieprz,-
zioła prowansalskie.Nadzienie:
Mięso umyć i oczyścić z błon i włókien. Zemleć w maszynce. Oprószyć
solą,
pieprzem i wymieszać. Smażyć na patelni z rozgrzaną
oliwą. Przesypać na talerz.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Połowę główki
kapusty pokroić na paski. Na patelni, na której smażone było
mięso rozgrzać
masło i zeszklić
cebulę, dodać
paprykę i dusić przez kilka minut. Po tym czasie dodać
kapustę, zalać 0,5szkl
wody i dusić. Kiedy
kapusta zmięknie - oprószyć całość
solą i
pieprzem, dodać
zioła prowansalskie i
przecier pomidorowy. Wymieszać. Dodać wcześniej upieczone
mięso i wymieszać rozdrabniając drewnianą łyżką
mięso na mniejsze kawałki (jeśli się zbiły). Jeśli wydaje się za suche dodać
wody. Odstawić.Naleśniki:
Szpinak umyć i rozdrobnić w blenderze. Do miski wlać
mleko,
wodę gazowaną,
olej i
jajko. Delikatnie zmiksować. Dodać 2szkl
mąki - zmiksować. Dodać
sól,
pieprz i gałkę. Dodać
szpinak. Wymieszać i odstawić na 20min. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze
mąki (ja dodałam jeszcze 0,5szkl). Na patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość
Planty i smażyć obustronnie naleśniki (tylko przed pierwszym naleśnikiem dać
Plantę).Na naleśnik nałożyć nadzienie i złożyć na pół.
