Wykonanie
Tak za mną chodził, bo podobno smaczny. Znalazłam przepis, który mi odpowiadał, więc zdecydowałam się zrobić. Przepis pochodzi z tego bloga: klik .Jeśli zostanie nam
bulion, możemy go przelać do słoiczka, zamrozić i będziemy
mieć już bazę na kolejną zupę :)Potrzebujemy:baza:-2 skrzydełka z
kurczaka,- 1
cebula,- 2
marchewki,- 1 łyżeczka
papryki,- kilka ziarenek
ziela angielskiego,-
sól,główna część:- 1,5kg
pomidorów malinowych,- 2 duże
cebule,- 4 ząbki
czosnku,-
sól,-
pieprz,-
zioła prowansalskie,- 3 kromki
chleba na grzanki,-
ser grana padano (lub
parmezan),-
oliwa.Do garnka włożyć wszystkie składniki bazy.
Bulion długo gotować (aż zmięknie
mięsko). Im dłużej gotowany tym lepszy :)W międzyczasie
pomidory przekroić na pół, powycinać szypułki.
Cebule obrać i przekroić na pół.
Czosnek obrać (nie kroić!). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć
pomidory,
cebule i
czosnek. Skropić
oliwą, posypać
solą i
pieprzem. Piec ok. 40min. w 200st.W czasie gdy
pomidory się pieką przygotować grzanki. Kropki pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z ok.2 łyżkami
oliwy i upiec kostki
chleba na złoto.Upieczone
pomidory,
cebulę i
czosnek zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać przygotowany
bulion (ok. 400 - 600ml - ilość zależy od preferowanej gęstości kremu). Wymieszać, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.Podawać z grzankami i posypać
serem.

Przepis bierze udział w akcji: