ßßß
Mięso umyć i zemleć. Obrać i pokroić cebulę, marchewkę i ziemniaka w średnią kostkę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Oczyścić i pokroić pieczarki, by były mniej więcej takiej samej wielkości jak pozostałe warzywa. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę i wrzucić wszystkie warzywa, dodać zioła prowansalskie. Smażyć i mieszać przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mrożony groszek. Smażyć jeszcze około 3 minut. Usmażone warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie jajko wbić do innej miseczki i rozmieszać. Do miski, w której znajdują się warzywa dodać mięso, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz 3/4 jajka. Zagnieść i wymieszać całość - najlepiej czystymi dłońmi lub drewnianą łyżką.Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, na dłuższy brzeg ciasta układać farsz i formować tak, aby uzyskać długi i równy kształt. Zawinąć mięso w cieście. Pędzelkiem zamoczonym w jajku posmarować całość. Piec w rozgrzanym wcześniej do 175/180st. piekarniku przez godzinę.