ßßß Cookit - przepis na Wegański Bigos

Wegański Bigos

nazwa

Wykonanie

Oznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji.
SKŁADNIKI:
800-1000 g kapusty kiszonej
3/4 główki białej kapusty KLIK
3 duże cebule czosnkowe
300 g śliwek suszonych KLIK
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szklanki wody
40 g suszonych podgrzybków
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
1 owoc jałowca
świeżo mielony pieprz
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 180 g KLIK i KLIK
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki przekładamy grzyby i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na cała noc. Do misy multicookera wlewamy oliwę i pokrojona w piórka cebulę. Ustawiamy funkcję FRY i czas 15 minut. Podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła. Po około 10 minutach do misy wrzucamy kapustę kiszoną. Przemieszać i zamknąć pokrywę do końca pracy programu. Otworzyć misę, dolać wodę, grzyby wraz z wywarem, koncentrat i posiekaną kapustę. Dodać także przyprawy. Przemieszać i zamknąć pokrywę. Tym razem ustawić opcję STEW i czas 1 godzina. Po jakiś 15 minutach otworzyć pokrywę i ponownie przemieszać. zamknąć pokrywę. Na 10 minut przed końcem dorzucić śliwki i przemieszać. Zamknąć pokrywę i poczekać do końca pracy programu. Gotowe.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/01/weganski-bigos.html