ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIAK POMIDOROWY Z CHILLI

KAPUŚNIAK POMIDOROWY Z CHILLI

nazwa

Wykonanie

Wróciła zima, a wraz z nią potrzeba na rozgrzewające dania!
Na takie właśnie chłodne dni najlepsze są tradycyjne polskie zupy! Jedną z nich jest wspaniały, powszechnie lubiany kapuśniak. Dzisiaj w wersji pomidorowej z „ostrą nutką” :)
Uwaga:)
Jeszcze raz o WEKOWANIU ZUP
Zupy zaczęłam wekować, aby M. mógł je zabierać do pracy na lunch. Z czasem okazało się, że „dyżurny” zapas zup stojący w lodówce znalazł większą ilość amatorów. :)
U nas w Rodzinie każdy wraca do domu w zasadzie o innej porze. Bardzo trudno jest ustalić jedną porę obiadową… Zupy stanowią idealne rozwiązanie tego problemu, „ułatwiają” czekanie na obiad.
Ponadto, każdy ma swoje ulubione zupy i może zawsze sięgnąć po tę, na którą ma właśnie ochotę. Miło jest mieć wybór :)
Jednocześnie, jeśli „zupa dnia” nie znajdzie wystarczającej ilości amatorów, to można ją spokojnie zawekować na przyszłość i sięgnąć po nią wtedy gdy najdzie nas ochota. Nie musimy już zmuszać siebie i innych do jedzenia, pod presją, że zupa nie może się przecież zmarnować ;)
Gorąco zachęcam do wekowania!
Mój sposób na wekowanie jest prosty i szybki. Tutaj dokładnie go opisałam.
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
5-10 plastrów chudej wędzonki (u mnie najczęściej polędwica łososiowa)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu (lub wody)
papryczka chilli
kminek, sól i pieprz
oliwa z oliwek
ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Zeszklić w garnku na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i smażyć razem przez 2-3 minuty.
Dodać posiekaną kiszoną kapustę. (Uwaga: Jeśli kapusta jest baaardzo kwaśna, trzeba ją najpierw opłukać w zimnej wodzie i mocno odcisnąć!) Zalać wszystko bulionem (lub wodą), dodać posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty czosnek, listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i odrobinę kminku.
Gotować na średnim ogniu około 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/15/kapusniak-pomidorowy-z-chilli