Wykonanie
Oryginalna wersja sałatki
PARMA z Pizza Hutt
Szynka włoska na liściach
szpinaku z dodatkiem
rukoli przekładana
pomidorami doprawionymi
czosnkiem i
oliwą, a całość przybrana
pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego
parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji.Sos do sałatki a'la vinaigrette:2 łyżki
miodu3 łyżki
musztardy dijon4 łyżki
octu winnego czerwonego
oreganobazyliaSkładniki do sałatki100 g
szynki Szwardzwaldzkiej w plastrach250 g
pomidorów koktajlowych cherry1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek3 garści
sałaty roszponki60 g mix'u
sałat (
cykoria endywia,
sałata fryzyjska,
sałata lollo czerwona,
cykoria sałatowa
radicchio,
rukola)
ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki3 listki świeżej
bazyliigarstka obranego
słonecznika1 łyżka
octu balsamicznego z modenySos przygotowanie:Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki
musztardy wraz z dwiema łyżkami
miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki
octu winnego czerwonego oraz
przyprawy oregano i
bazylię - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sałatka przygotowanie:
Roszponkę, mix
sałat i
pomidory dokładnie myjemy. Plastry
szynki Szwardzwaldzkiej przekrawamy na 4 równe części i zawijamy w ruloniki.
Pomidory koktajlowe umieszczamy w osobnym naczyniu przekrawamy na 4 części każdego
pomidorka. Mieszamy razem z trzema łyżkami
oliwy z oliwek, wyciśniętym ząbkiem
czosnku i posiekana
bazylią.
Słonecznik prażymy chwilę na rozgrzanej patelni.Na miseczce lub też talerzu
sałatkowym umieszczamy
roszponkę z mixem
sałat, skrapiamy to naszym wcześniej wykonanym sosem, następnie dodajemy ruloniki z
szynki Szwardzwaldziej ,
pomidóry. Całość obsypujemy ziarenkami
słonecznika i
serem dojrzewającym dla smaku. Skrapiamy także dodatkowo jedną łyżką
octu balsamicznego.



Smacznego !!!