ßßß Cookit - przepis na Parma Revolution

Parma Revolution

nazwa

Wykonanie

Oryginalna wersja sałatki PARMA z Pizza Hutt
Szynka włoska na liściach szpinaku z dodatkiem rukoli przekładana pomidorami doprawionymi czosnkiem i oliwą, a całość przybrana pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji.
Sos do sałatki a'la vinaigrette:
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy dijon
4 łyżki octu winnego czerwonego
oregano
bazylia
Składniki do sałatki
100 g szynki Szwardzwaldzkiej w plastrach
250 g pomidorów koktajlowych cherry
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 garści sałaty roszponki
60 g mix'u sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola)
ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki
3 listki świeżej bazylii
garstka obranego słonecznika
1 łyżka octu balsamicznego z modeny
Sos przygotowanie:
Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki musztardy wraz z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki octu winnego czerwonego oraz przyprawy oregano i bazylię - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sałatka przygotowanie:
Roszponkę, mix sałat i pomidory dokładnie myjemy. Plastry szynki Szwardzwaldzkiej przekrawamy na 4 równe części i zawijamy w ruloniki. Pomidory koktajlowe umieszczamy w osobnym naczyniu przekrawamy na 4 części każdego pomidorka. Mieszamy razem z trzema łyżkami oliwy z oliwek, wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekana bazylią. Słonecznik prażymy chwilę na rozgrzanej patelni.
Na miseczce lub też talerzu sałatkowym umieszczamy roszponkę z mixem sałat, skrapiamy to naszym wcześniej wykonanym sosem, następnie dodajemy ruloniki z szynki Szwardzwaldziej , pomidóry. Całość obsypujemy ziarenkami słonecznika i serem dojrzewającym dla smaku. Skrapiamy także dodatkowo jedną łyżką octu balsamicznego.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/02/parma-revolution.html