Wykonanie
Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę
dyniowo-
malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta.

Składniki na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka puree z pieczonej dyni1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki stopionego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
masła o temperaturze pokojowej1 łyżka
oliwySkładniki na masę:200 g
mascarpone500 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
cukru pudru2 szklanki mrożonych
malinDekoracja:listki
melisymrożone
malinypłatki migdałówcukier puder
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić
oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać stopione
masło i
purre z dyni.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto.Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 15 -18 minut.

Upieczony
biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną
cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Maliny lekko rozmrozić i zmiksować.
Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać,
mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach
wody żelatynę,
cukier puder i zmiksowane
maliny. Połączyć w całość.

Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy, posypać uprażonymi na suchej patelni kawałeczkami
migdałów. Udekorować listkami
melisy i
malinami. Na koniec wszystko opruszć
cukrem pudrem i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie można podawać. Smacznego!