ßßß
Składniki na biszkopt:4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka puree z pieczonej dyni1 szklanka mąki pszennej2 łyżki stopionego masła1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki masła o temperaturze pokojowej1 łyżka oliwySkładniki na masę:200 g mascarpone500 ml śmietany kremówki2 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukru pudru2 szklanki mrożonych malinDekoracja:listki melisymrożone malinypłatki migdałówcukier puder
Sposób przygotowania:Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać stopione masło i purre z dyni. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto.Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 15 -18 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość.
Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy, posypać uprażonymi na suchej patelni kawałeczkami migdałów. Udekorować listkami melisy i malinami. Na koniec wszystko opruszć cukrem pudrem i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie można podawać. Smacznego!