ßßß Cookit - przepis na Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską

Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską

nazwa

Wykonanie

Jesień, a więc po raz kolejny dynia, mam nadzieję, że nie zniechęca to mniejszych jej zwolenników do czytania mojego bloga. Wytłumaczenie mam jedno, nastał taki czas, że dynia zwyczajnie rządzi. Choć nie znajdziecie u mnie przepisów przygotowanych z jej udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone.
Składniki:
1 kg obranej dyni hokaido
700 g ligawy wołowej
2 średnie cebule
1 czerwona papryczka peperoni
10 czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka czubricy
1 łyżka świeżego cząbru
150 ml czerwonego wina półwytrawnego
150 ml bulionu wołowego
garść kolendry
sól morska, pieprz i wędzona papryka w proszku do smaku
1 łyżeczka tymianku
4 zabki czosnku
oliwa
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 1,5 centymetrowe słupki, skropić oliwą, posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z termoobiegiem na około 20-25 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone w mące mięso. Obsmażyć z każdej strony aż zamkną się pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobniutko posiekaną papryczkę chili plus pestki według uznania. Ja dodałam z 1/3 papryczki. Zalać rosołem i winem, dusić do miękkości mięsa. Dodać pozostałe przyprawy i upieczoną dynię. Dusić jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły.
Podawać goracy z pieczywem ewentualnie ryżem...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/10/gulasz-miesno-dyniowy-z-nuta-bakanska.html