Wykonanie
Gołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z
sosem pomidorowym.
Składniki:400 g
łopatki wieprzowej100 g
ryżu300 g
kapusty włoskiej ( jasna część)1 mała
cebula1 puszka
pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże
pomidory bez skórki1 łyżka
masła2 łyżki
olejusól,
pieprz,
majeranek do smakuszczypta
gałki muszkatołowej2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskęgarść
zielonego mrożonego groszku z
marchewkąSposób przygotowania:
Kapustę włożyć do garnka z gotującą
wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać
mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na
oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko
ryż. Wszystko przemieszać, doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem, gałką,
czosnkiem oraz pokrojoną
bazylią. Wyrobić na gładką masę. Zwilżyć dłonie
wodą i formować okrągłe kotlety.
Na patelni rozgrzać
olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać
pomidory, pozostałą pokrojoną
kapustę,
groszek z
marchewką i
masło. Ponownie doprawić.
Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż
pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami
wody.
Wyłożyć na talerz, udekorować listkami
bazylii i podawać. Smacznego