Wykonanie
O tym przepisie pierwszy raz usłyszałam w warzywniaku, gdy Pani przede mną poprosiła ekspedientkę o litrowy słoik soku z
kiszonej kapusty. Uprzedziła Jej ewentualne pytanie i powiedziała, że będzie kisić
kapustę na gołabki. Pani za ladą była zdziwiona, a ja przyznam szczerze, nie mniej. Przyszłam do domu, poszperałam w necie i znalazłam...sarmę. To popularne danie w wielu krajach Bałkańskich zwłaszcza w
Serbi. Postanowiłam więc zrobić je i ja.

Składniki:15 liści
kapusty włoskiej1 l soku z
kiszonej kapusty350 g
wołowiny b/k350g
łopatki wieprzowej1 szklanka
ryżu1 duża
cebula1
machewka4 ząbki
czosnku3
pomidory1 łyżka
koncentratu pomidorowego4 łyżki
masła1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka suszonej
bazylii1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:Zagotować w garnku
wodę i włożyć do niej główkę
kapusty. Przykryć i pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć
kapustę odciąć kaczan i delikatnie zdejmować liście. Przestudzone liście przełożyć do glinianego garnka, zalać
sokiem z
kiszonej kapusty, szczelnie przykryć i pozostawić na 5-6 dni. Jeśli nie macie soku z
kapusty, czytałam, że można liście przełożyć
kiszoną kapustą i zalać przegotowaną schłodzoną
wodą.
Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski, dodać
mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę
masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do
mięsa i
ryżu, dodać
sól,
pieprz,
paprykę, gałkę, wyciśnięty przez praskę
czosnek i wyrobić na jednolitą masę.

Z lici
kapusty powycinać rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo. Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście
kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków
marchewki i sparzonego, obranego ze skórki
pomidora. Posypać po wierzchu
solą,
pieprzem i
bazylią, obłożyć kawałeczkami
masła, dodać koncentrat i zalać
wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy
ryż zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż
kapusta będzie miękka.

Podawać gorace, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!