Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszny gulasz z karczku, ale wiadomo, że poślizg byc musi i już całkowicie zapomniałam o jego istnieniu. Dobrze , że chociaż składniki i proporcję na czas spisuję...polecam.

Składniki:800 g karczku wieprzowego250 g
marchewek koktajlowych1 nieduża
cebulagarść świeżej
bazyliikilka gałazek świeżego
tymianku2 łyżki
miodu150 g czerwonego
wytrawnego wina1 łyżeczka
majerankukilka
płatków chili2
listki laurowe5 kulek
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku
olej kujawski do smażenia
mąka do panierowania

Sposób przygotowania:Karczek umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w
mące. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić
mięso. Obsmażyć na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 1 l
wody z dodatkiem liści, ziela,
płatków chili i pokrojonej w piórka
cebuli. Dorzucić podsmażone
mięso. Doprawić
solą i
pieprzem.

Gotować na niewielkim ogniu około 30-35 minut, po tym czasie dorzucić do garnka
marchewki,
wino,
miód i pokrojone drobniutko
bazylię i
tymianek. Gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i ewentualnie
solą.

Podawać bezposrednio po przygotowaniu z
sałatą i ziemniaczkami. Smacznego.