ßßß
Składniki na biszkopt makowy:600 g suchego maku200 g łuskanych migdałów200 g cukru4 jajka4 łyżki bułki tartej1 łyżka masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę:250 g miękkiego masła3 żółtka20 g czystej wódki150 g cukru pudru50 g migdałówsok z połowy cytryny
Dekoracja:Różyczki Dr Oetkerakilka listków melisywiórki kokosowerodzynkikakao
Sposób przygotowania:Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Migdały zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i migdałami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz p upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Wyjąć biszkopt z formy naciąć dookoła nożem na 3 równe części. W tak przygotowane nacięcia włożyć mocną nitkę, złapać ją z obu końców i delikatnie przeciągnąć oba końce ku sobie.Dzięki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki.Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dorzucić zmielone migdały.
Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części. Tak postępować z każdą warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi.Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać również wiórkami połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami i listkami melisy.
Smacznego!