Czas nas szparagi nie trwa długo, więc trzeba korzystać z czasu, który jest nam dany na ich degustację. U mnie w domu zdecydowanym faworytem są szparagi zielone, choć z białych też bardzo lubię zupę krem. Dzisiaj polecam zielone pieczone w sosie czosnkowo- ziołowym. Pysznie było.Składniki:1 pęczek zielonych szparagów2-3 łyżki oliwy z oliweksól morskakilka gałązek tymiankupapier do pieczeniaSos:1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego3 łyżki majonezu1 łyżka soku z cytryny2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka świeżego tymianku1 łyżeczka świeżego lubczyku1 łyżeczka natki pietruszki1 łyżeczka świeżej miętysól i pieprz do smakuszczypta cukruDodatkowo :Kilka pomidorków koktajlowychkilka listków natki pietruszkiSposób przygotowania :Szparagi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Przekładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Papier zwijamy w paczuszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobniutko pokrojone zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczypta cukru.Szparagi wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na talerz bez sosu, który zgromadził się podczas pieczenia. Polewamy sosem czosnkowo-ziołowym, dekorujemy połówkami pomidorków i listkami pietruszki....podajemy. Smacznego.Przepis bierze udział w akcji: