ßßß Cookit - przepis na Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym

Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym

nazwa

Wykonanie

Czas nas szparagi nie trwa długo, więc trzeba korzystać z czasu, który jest nam dany na ich degustację. U mnie w domu zdecydowanym faworytem są szparagi zielone, choć z białych też bardzo lubię zupę krem. Dzisiaj polecam zielone pieczone w sosie czosnkowo- ziołowym. Pysznie było.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
kilka gałązek tymianku
papier do pieczenia
Sos:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego lubczyku
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
Dodatkowo :
Kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków natki pietruszki
Sposób przygotowania :
Szparagi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Przekładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Papier zwijamy w paczuszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobniutko pokrojone zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczypta cukru.
Szparagi wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na talerz bez sosu, który zgromadził się podczas pieczenia. Polewamy sosem czosnkowo-ziołowym, dekorujemy połówkami pomidorków i listkami pietruszki....podajemy. Smacznego.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/05/pieczone-szparagi-z-sosem-czosnkowo.html