Wykonanie
Szybki, smaczny obiad robiony w
trzech garnkach jednocześnie....sos,
makaron i
szpinak. Dużo mycia, ale warto , bo danie smaczne, estetyczne i......niedrogie, co u mnie ostatnio bardzo ważne.

Składniki:200 g
makaronu muszle1 łyżeczka
oliwy250 g
mrożonego szpinaku2
jajka1 łyżka
masła1 ząbek
czosnku1
pomidorsól do smaku

Beszamel:1 łyżka
maki1 łyżka
masłaokoło 3/4 szklanki
mleka50 g
sera morskiego1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól do smakuDodatkowo;1 duży dojrzały
pomidor +
przyprawy
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką
oliwy, odcedzić.
Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać
masło, roztrzepane
jajka i
sól. Jeśli
szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę
bułki tartej lub
mąki. Doprawić
czosnkiem i odstawić.BESZAMEL...Do garnka wrzucić
masło, jak zacznie się topić dodać
mąkę... połączyć i ciągle mieszając dolewać
mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać
starty ser,
gałkę muszkatołową i
sól. Zagotować i odstawić.Na półmisek wyłożyć
makaron w formie wianuszka, do środka i na górne boki wlać beszamel. Porozkładać dookoła pokrojonego w kostkę
pomidora i kulki zrobione ze
szpinaku. Udekorować listeczkami
pietruszki i podawać... Smacznego.Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem
sałatkę, posypać listkami
pietruszki i
tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się połączą...Smacznego.