ßßß Cookit - przepis na Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami

Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami

nazwa

Wykonanie

Za tradycyjnym rosołem z makaronem specjalnie nie przepadam, ale ten z kluseczkami lanymi zawsze zjadam bardzo chętnie. Nawet najlepszy domowy makaron ugotowany w wodzie, nie ma tego smaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
500 g rozbefu wołowego
2 udka kurze
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 podpieczona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 liść kapusty ( ja miałam włoską)
1 listek laurowy
2-3 ziela angielskie
świeży lubczyk
sól i pieprz do smaku
1 suszony prawdziwek
Lane kluski:
200 g mąki wrocławskiej
2 żółtka
woda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka )
Przygotowanie:
Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną marchewką i listkami pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/roso-z-lanymi-kluskami.html