Wykonanie
Za tradycyjnym rosołem z
makaronem specjalnie nie przepadam, ale ten z kluseczkami lanymi zawsze zjadam bardzo chętnie. Nawet najlepszy domowy
makaron ugotowany w wodzie, nie ma tego smaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:500 g rozbefu wołowego2 udka kurze2
marchewki1
pietruszka1/2 średniego
selera1 podpieczona
cebula2-3 ząbki
czosnku1 liść
kapusty ( ja miałam włoską)1
listek laurowy2-3
ziela angielskieświeży
lubczyksól i
pieprz do smaku1 suszony prawdziwekLane kluski:200 g
mąki wrocławskiej2
żółtkawoda mineralna ( tyle ile przyjmie
mąka, u mnie 1 szklanka )

Przygotowanie:
Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami zimnej
wody i zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść
kapusty,
czosnek, osmaloną na ogniu
cebulę,
listek laurowy i
ziele angielskie. Dorzucić
suszonego prawdziwka,doprawić
solą i
pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać
mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną
marchewką i listkami
pietruszki. Smacznego!