ßßß
Składniki:500 g rozbefu wołowego2 udka kurze2 marchewki1 pietruszka1/2 średniego selera1 podpieczona cebula2-3 ząbki czosnku1 liść kapusty ( ja miałam włoską)1 listek laurowy2-3 ziela angielskieświeży lubczyksól i pieprz do smaku1 suszony prawdziwekLane kluski:200 g mąki wrocławskiej2 żółtkawoda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka )
Przygotowanie:Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną marchewką i listkami pietruszki. Smacznego!