Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj zapraszam Was na pyszną zupkę - krem z fioletowej
marchewki z grzankami z karmelizowaną
cebul ą o smaku
pomarańczy.Chyba nie ma nic pyszniejszego! Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku.A do tego grzanki z karmelizowaną
cebulą o smaku
pomarańczy.Słodka, karmelizowana
cebulka w połączeniu z gorąca zupka to czysta poezja dla kubków
smakowych... istny raj dla smakosza.Cos wspaniałego i pożywnego na te szare dni zimy.Zapraszam ;-)

Składniki dla 4 osób:500 g
marchewki fioletowej500 g
ziemniaków1
cebula2 gałązki
rozmarynuoliwa1 litr
wodysol i
pieprz do smaku2 gałązki
tymiankuNa grzanki:1
bagietka2
cebulesok z jednej
pomarańczy1 łyżeczka
cukruoliwaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Marchewki myjemy i obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Do rondla wylewamy
oliwę. Smażymy
cebule parę minut z gałązkami
rozmarynu, aż
cebula się zeszkli.

Mieszamy, dodajemy
marchew
i
ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia.

Zalewamy
wodą. Gotujemy 20 minut.

W międzyczasie szykujemy grzanki i
cebulę.ą . Zostawiamy na godzinę.Odcedzamy
cebule. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy trochę
oliwy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Karmelizujemy na niewielkim ogniu, dosyć często mieszając, aby się nie przypaliła. Karmelizacja zajmie ok. 30 minut.Kiedy
cebula będzie bursztynowa dodajemy sok z
pomarańczy i łyżeczkę
cukru,

a następnie gotujemy, aż cały płyn odparuje, a na patelni zostanie coś w rodzaju cebulowej
marmolady.
Bagietkę kroimy na małe kromki i każdą z nich opiekamy na patelni z dodatkiem
oliwy z dwóch stron.

Na każdą z kromek sporą ilość karmelizowanej
cebuli.Wkładamy
marchewkę do blendera, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Gotujemy 5 minut, tak by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy
tymiankiem.Serwujemy zupkę z pysznymi grzankami.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionViolet carrot soup with caramelized onion croutonsIngredients for 4 people:For soup:500 g violet carrots500g of potatoes1 onion2 sprigs rosemaryoil1 liter of watersalt and pepper to taste2 sprigs of thymeFor toast :1 baguette2 onionsorange juice1 teaspoon sugaroilPreparation:Peel and cut the onion finely. Wash and peel the carrots, rinse and cut into large pieces. Wash and peel the potatoes, rinse and cut into large pieces.
Pour the
olive oil into a saucepan. Add the onion and sprigs rosemary. Fry a few minutes until the onion is soft. Add the carrots and the potatoes.
Pour water and mix. Boil for 20 minutes.In the meantime prepare croutons and onion.Slice the onions:
Trim the tip and root from the onions, cut them in half and remove the skins. Slice the onion from root to stem into
thin slices. Put the chopped onion into water and soak for 1 hour. Drain the onions.Place your skillet over medium heat add a little
olive oil. Caramelize on low heat, stirring frequently enough to not burnt. Caramelize the onion, will take approx. 30 minutes.When the onion is amber, add orange juice and a teaspoon of sugar, then cook until all the liquid has evaporated.Cut baguette into small slices, and each of them care of in a pan with
olive oil on both sides.Put the soup into a blender. Use immersion blender to process the soup until smooth and homogeneous. Season with salt and pepper. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Cook for 4-5 minutes.
Serve immediately.
Pour the soup on plates, garnish with thyme.
Serve the soup with caramelized onion croutons.
Serve and enjoy!