ßßß
Składniki dla 4 osób:1 sałata lodowa(w oryginalnej wersji jest rzymska)2 piersi z kurczaka2 kromki chleba100 g parmezanu8 suszonych pomidorków z zalewy oliwnejoliwa do grzanekDo sosu:1 jajko2 ząbki czosnku1 łyżka octu2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka sosu Worcestershiresol do smakuświeżo zmielony pieprzPrzygotowanie:Szykujemy grzanki. Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek o smaku czosnku (lub dodajemy ząbek czosnku do oleju), gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by chleb się nie przypalił.
Gdy grzanki będą gotowe, przekładamy je z patelni na talerz. Wycieramy patelnię.Myjemy piersi z kurczaka, odcinamy tłustsze fragmenty i lekko rozbijamy dłonią. Ja pokroiłam na cienkie plastry. Ponownie rozgrzewamy patelnię i gdy będzie gorąca kładziemy na niej kurczaka. Smażymy z obu stron, aż mięso się przyrumieni. Przekładamy upieczonego kurczaka na talerz. Kroimy kurczaka na większe kawałki.
Szykujemy sos. Ucieramy w moździerzu lub ceramicznej miseczce czosnek. Dodajemy jajko, sok z cytryny, ocet i ucieramy, aż uzyskamy gładką pastę. Cały czas ucierając, dodajemy oliwę i mieszamy, by uzyskać gładki, kremowy sos. Doprawiamy łyżeczką sosu Worcestershire, świeżo zmielonym pieprzem i solą.Odcedzamy pomidorki z zalewy i kroimy na większe kawałki. Umyte i osuszone liście sałaty układamy na dość dużym płaskim talerzu lub w półmisku. Ja zazwyczaj podaje tę sałatkę każdemu na osobnym talerzu, nie wspólnie. Posypujemy grzankami. Na wierzchu układamy plasterki piersi z kurczaka, parmezan i suszone pomidorki. Skrapiamy dressingiem.Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMy Caesar saladIngredients for 4 people:1 iceberg lettuce (in the original version is Roman)2 chicken breasts2 slices of bread100 g parmesan cheese8 dried tomatoes with olive pickleolive oil to toastFor the sauce:1 raw egg2 cloves of garlic1 tablespoon vinegar2 tablespoons lemon juice1 teaspoon Worcestershire saucesalt to tastefreshly ground pepperDirections:Slice the bread into approximately 1 cm slices, cut away the skin and cut into cubes.At the pans pour a tablespoon of olive oil flavored with garlic (or add a clove of garlic into the oil) when still hot, toss the bread cubes. Fry until golden brown stirring to bread is not burnt.Cook the chicken breasts in a frying pan over a low heat. Slice the chicken breasts slices.Add egg, oil, lemon juice, vinegar and to a blender or food processor. Blend for one minute until mixture is thick and creamy. Add salt, pepper and garlic. Process until smooth. Cover and refrigerate until ready to use.Shave the Parmesan cheese. Combine salad ingredients in a large bowl. Assemble by layering the iceberg lettuce, chicken breasts, dried tomatoes, top with the Parmesan cheese, and pour on the dressing.