Świetna francuska zupa cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy paskudna pogoda za oknem ...SKŁADNIKI4 duże cebule3 łyżki masła1 łyżka mąki1 litr bulionu warzywnegosól, pieprz6 kromek chleba tostowegoczosnek granulowanyulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i bazylia,albo zioła prowansalskie100g startego sera żółtegoPRZYGOTOWANIENa dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości.Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą.Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego :)