Wykonanie
W ostatnim czasie uwielbiamy z
Panią domu delektować się smakiem wszelkiego rodzaju ryb. Pieczonych, smażonych, wędzonych czy też surowych. Tym samym Nasza kuchnia ostatnio była mocno przesiąknięta ich zapachem. Ale dla takich pyszności jesteśmy w stanie to przeżyćChcąc podzielić się z
wami jedną z naszych ulubionych postaci
pstrąga, oddajemy w Wasze ręce pyszny i prosty przepis.
Pstrąg w ziołach jest przysmakiem, który nigdy nam się nie nudzi
Składniki:3x średniej wielkości
pstrągi1x
cebula6x ząbki
czosnku (lub więcej wedle uznania)3/4 szklanki
oliwy z oliwekZioła prowansalskie- 1 opakowanie- ok. 10 g1x łyżka
majeranku1x łyżka
bazyli1x łyżka
oreganoSól i
pieprzPrzygotowanie:Na początek
pstrągi dokładnie myjemy. Jeżeli kupiliście całe to musicie uporać się jeszcze z patroszeniem.Po myciu
rybki solimy i posypujemy
pieprzem.
Zioła prowansalskie mieszamy z
bazylią,
majerankiem i
oregano. Do mieszanki
ziół dodajemy
oliwę z oliwek i gotową marynatą smarujemy
ryby z każdej strony.
Pstrągi układamy w blaszce wyłożona folią aluminiową.
Cebulę i
czosnek kroimy w paski lub w kostkę, a następnie posypujemy
ryby. Całość przykrywamy filią aluminiową.Po wykonaniu powyższych czynności dobrze jest pozostawić
ryby w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w celu dokładnego przejścia smakiem. Im dłużej tym
ryba bardziej przesiąknie smakiem
ziół.Po czasie marynowania pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, delikatnie podlewając
wodą lub
oliwą z oliwek.