ßßß
Składniki:3x średniej wielkości pstrągi1x cebula6x ząbki czosnku (lub więcej wedle uznania)3/4 szklanki oliwy z oliwekZioła prowansalskie- 1 opakowanie- ok. 10 g1x łyżka majeranku1x łyżka bazyli1x łyżka oreganoSól i pieprzPrzygotowanie:Na początek pstrągi dokładnie myjemy. Jeżeli kupiliście całe to musicie uporać się jeszcze z patroszeniem.Po myciu rybki solimy i posypujemy pieprzem.Zioła prowansalskie mieszamy z bazylią, majerankiem i oregano. Do mieszanki ziół dodajemy oliwę z oliwek i gotową marynatą smarujemy ryby z każdej strony.Pstrągi układamy w blaszce wyłożona folią aluminiową. Cebulę i czosnek kroimy w paski lub w kostkę, a następnie posypujemy ryby. Całość przykrywamy filią aluminiową.Po wykonaniu powyższych czynności dobrze jest pozostawić ryby w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w celu dokładnego przejścia smakiem. Im dłużej tym ryba bardziej przesiąknie smakiem ziół.Po czasie marynowania pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, delikatnie podlewając wodą lub oliwą z oliwek.