ßßß Cookit - przepis na Sałatka grecka

Sałatka grecka

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie uwielbiamy z Panią domu delektować się smakiem wszelkiego rodzaju ryb. Pieczonych, smażonych, wędzonych czy też surowych. Tym samym Nasza kuchnia ostatnio była mocno przesiąknięta ich zapachem. Ale dla takich pyszności jesteśmy w stanie to przeżyć
Chcąc podzielić się z wami jedną z naszych ulubionych postaci pstrąga, oddajemy w Wasze ręce pyszny i prosty przepis. Pstrąg w ziołach jest przysmakiem, który nigdy nam się nie nudzi
Składniki:
3x średniej wielkości pstrągi
1x cebula
6x ząbki czosnku (lub więcej wedle uznania)
3/4 szklanki oliwy z oliwek
Zioła prowansalskie- 1 opakowanie- ok. 10 g
1x łyżka majeranku
1x łyżka bazyli
1x łyżka oregano
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początek pstrągi dokładnie myjemy. Jeżeli kupiliście całe to musicie uporać się jeszcze z patroszeniem.
Po myciu rybki solimy i posypujemy pieprzem.
Zioła prowansalskie mieszamy z bazylią, majerankiem i oregano. Do mieszanki ziół dodajemy oliwę z oliwek i gotową marynatą smarujemy ryby z każdej strony.
Pstrągi układamy w blaszce wyłożona folią aluminiową. Cebulę i czosnek kroimy w paski lub w kostkę, a następnie posypujemy ryby. Całość przykrywamy filią aluminiową.
Po wykonaniu powyższych czynności dobrze jest pozostawić ryby w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w celu dokładnego przejścia smakiem. Im dłużej tym ryba bardziej przesiąknie smakiem ziół.
Po czasie marynowania pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, delikatnie podlewając wodą lub oliwą z oliwek.
Źródło:http://panipanidomu.pl/pstrag-w-ziolach