ßßß Cookit - przepis na Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą

Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą

nazwa

Wykonanie

Pyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało.
Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :)
SKŁADNIKI
garść rukoli
garść szpinaku "baby"
1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej
duża pierś z kurczaka
oliwa czosnkowa
świeży lub suszony tymianek
oliwa/olej do smażenia
oliwa czosnkowa (przepis tu)
sól
pieprz
sok z cytryny
3 kromki chleba tostowego
gałązka pomidorków cherry
100ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
twardy żółty ser do posypania
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu na złoto-brązowo.
Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki.
Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę, podsmażamy kilka minut na patelni polewając oliwą czosnkową.
Zieloną mieszankę rozdzielamy na 2 talerze, układamy kawałki kurczaka i połówki pomidorków. Posypujemy startym żółtym serem i grzankami.
Polewamy dressingiem. Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/saatka-cezar-ze-szpinakiem-i-rukola.html