Wykonanie
Sałatka, w której jedynym tłuszczem jest odrobina
oliwy dodana do sosu. No i odrobina w
żółtym serze - wybrałam lekki i delikatny.
Kurczaka upiekłam, a cieniutko pokrojoną
cukinię zamarynowałam wcześniej w
soku z cytryny. Do tego
sałata lodowa i wspaniały słodko-pikantny sos z
oliwą i
musztardą bawarską od Develey .



Składniki na 1 osobę :
Mięso :1 mały
filet z kurczakamieszanka
ziół prowansalskichduża szczypta
soliCukinia :ok. 5 cm świeżej
cukinii, niezbyt grubejkilka łyżek
soku z cytrynyszczypta
soliszczypta
pieprzuPoza tym :kawałek
sałaty lodowej2 plastry delikatnego
żółtego seraSos :1 łyżeczka
musztardy bawarskiej Develeyszczypta ciemnego
cukruszczypta
soli2 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnej2 łyżki
oliwy OlivianaPrzygotowanie :Umytą
cukinię kroję w cieniutkie plastry, przekładam do miski. Wlewam
sok z cytryny, dodaję
sól i
pieprz. Mieszam i odstawiam na pół godziny.Umyte i oczyszczone
mięso nacieram mieszanką
ziół i lekko oprószam
solą, po czym zawijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut w 190 stopniach C. Upieczone kroję w skośne plastry.
Sałatę lodową rwę w kawałki i wykładam nią dno talerza, dookoła układam kilka zwiniętych plastrów
cukinii. Na porwanej sałacie lodowej układam kawałki
sera, na nich
kurczaka, uzupełniam talerz zwiniętymi plasterkami
cukinii. Oprószam
pieprzem.Mieszam
musztardę z
cukrem i szczyptą
soli, dolewam
wodę i
oliwę, mieszam do uzyskania gładkiego sosu. Polewam
sałatkę.




