Wykonanie
Zaczął się rok szkolny. Myślałam, że
będę mieć więcej czasu dla siebie a jakoś tego nie odczuwam. Zawsze znajdzie się coś co wypełni mój czas podczas nieobecności dzieci. Dlatego dzisiaj przepis dla zabieganych i krzątających się mam. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 5 minut. Smażenie z gotowaniem
ziemniaków 0,5 godziny.
Składniki:2
filety z kurczaka (600 g)
zioła prowansalskiesól,
pieprzłyżka
oliwy z oliwekFilety opłukać w zimnej wodzie. Wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić każdy na połowę by powstały 4 kotlety. Grubszy kotlet można dodatkowo ponacinać. Każdy prószyć szczyptą
soli,
pieprzu i
ziołami. Skropić
oliwą z oliwek i włożyć do lodówki na min 0,5 godziny by chociaż odrobinę przeszły aromatem
ziół. Następnie rozgrzać patelnię teflonową i na nią ułożyć
mięso. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Wolnego smażenia wymagają grubsze kawałki około 7 - 10 min z każdej strony. Można dodatkowo przykryć pod koniec smażenia.
W marynacie
Po usmażeniu...Smacznego!