Wykonanie
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :)SKŁADNIKI

1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)
sól2 łyżki
oleju1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymianku250ml
czerwonego wina wytrawnego4
gruszkisok jabłkowycynamonżurawina w słoiczkuPRZYGOTOWANIEPierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinam y skórę (w ukośną kratkę). Rozcinam y pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony.
Olej mieszamy z
ziołami i posiekanym
czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc.Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance
wina i
soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem.
Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy np. do keksówki, posypujemy
cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami
soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi.Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a
potem kroimy na plastry. Podajemy z
gruszką napełni o ną
żurawiną i
ziemniakami z
wody.Smacznego :)Inne przepisy na
gęś:Pieczona
gęś nadziewana
jabłkami z
majerankiemPierś z gęsi pieczona na jabłkach


Miło mi poinformować , iż przepis zdobył główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na Św. Marcina" 2015 :)