Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI450g polędwiczek wieprzowych300g kurek1 cebula200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażeniaPRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem.Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni.Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut.Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy.Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięso.Dusimy razem kilka minut na małym ogniu. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Podajemy z ziemniakami, makaronem (np. tagliatelle),kaszą albo warzywnymi placuszkami- np. z cukinii lub ziemniaczanymi. Smacznego :)