Wykonanie

Piszę o tej rybie już od kilku dni i normalnie dokończyć nie
mogę ;-) ale udało się :-) danie szybkie, smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało...SKŁADNIKIok. 500 g filetów z
mintaja lub
morszczuka (albo z innej
ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo
lodu, tzw. glazury)300 ml
śmietany 30%3 łyżki gęstej
śmietany 18%2 łyżki
oleju2 - 3
cebule1 łyżeczka suszonego
majeranku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynusól,
pieprzkilka łyżek
mąkiolej do smażenia
ryby
Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy lekko
solą. Gdy
ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w
mące.
Olej do smażenia
ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta.Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oleju i dodajemy pokrojone w plastry
cebule i
przyprawy, smażymy aż
cebula zmięknie i dolewamy obie wymieszane ze sobą
śmietany. Na małym ogniu gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy usmażone kawałki
ryby i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.