Wykonanie
Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na
stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:)
Polędwiczki w sosie
kurkowym, których smak przeniesie Was w inny wymiar, przypomnie Wam zapach lasu, a także letnie i jesienne wędrówki do lasu. Danie to doskonale sprawdzi się np. na niedzielny szykowny obiad;-)Składniki:350g
polędwicy wieprzowej, 250g
kurek, 1
cebula, garść posiekanego
kopru, 200g
śmietany 18%, 1 łyżka
mąki pszennej, 1 szklanka
wody,
sól,
pieprz,
olej.Przygotowanie:
Polędwicę wieprzową kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy
olej, a następnie wykładamy plasterki
polędwicy. Smażymy do momentu, aż
mięso będzie rumiane. Wyjmujemy je na talerz.Na tym samym tłuszczu smażymy
cebulę, kroimy
kurki i dodajemy do
cebuli. Smażymy kilka minut, aż
cebulka będzie miała złoty kolor.
Cebulę z
kurkami podlewamy szklanką
wody. Dusimy wszystko pod przykryciem ok 10 min.
Śmietanę mieszamy z łyżką
mąki, dodajemy do
cebuli z
kurkami. Dusimy kilka minut.
Koper drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Wykładamy na talerze
polędwiczki i polewamy sosem.Bon a petit;-)

About Antolka Jakuszkowa