Wykonanie
Na początek śniadanie – naleśniki ! Mój ulubiony sobotni posiłek. Dziś jest wtorek i z równie wielką przyjemnością je smażyłam, w końcu mamy wolne 😉 Jak dotąd próbowałam tylko przepis z
mąką gryczaną, jednak tym razem wykorzystałam
kaszę . Jak wrażenia? Bardzo dobre! Nie raz jeszcze je usmażę – są delikatne, miękkie i elastyczne, a do tego smaczne. Nadziałam je najlepszym domowym
musem jabłkowym (bez
cukru) z
cynamonem i
imbirem oraz chrupiącym
masłem orzechowym . Na koniec oprószyłam jeszcze
cynamonem i polałam słodkim
syropem daktylowym . Muszę przyznać, że… dosłownie wylizałam cały talerz

waniliowe naleśniki z
kaszy gryczanej z domowym
musem jabłkowym z
cynamonem i
imbirem oraz
masłem orzechowym crunchy podane z
jagodami goji i
syropem daktylowymvanilla buckwheat crepes with homemade apple mousse with cinnamon and ginger and crunchy peanut butter served with goji berries and date
syrupSkładniki:1/3 szklanki niepalonej
kaszy gryczanej (60g)
woda ok. 3/4 szklankimielona
waniliaKaszę gryczaną zalać na noc
wodą. Rano opłukać, dolać świeżą
wodę oraz dosypać mieloną
wanilię (lub w ziarnkach). Dokładnie zmiskować. Powinna wyjść konsystencja ciasta naleśnikowego (ja lubię bardziej lejącą się, gdyż wtedy wychodzą cieniutkie naleśniki). Smażyć na rozgrzanej – lekko wysmaroawnej
olejem kokosowym lub suchej – patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!inspiracjaMam jeszcze dla Was pomysł na pyszny i zdrowy obiad, a jest nim chrupiące
tofu . Wystarczy obtoczyć je w panierce i zapiec lub usmażyć. Wiele widziałam pomysłów na to danie, aż w końcu wymyśliłam swoją wersję. Do tego podałam pieczoną
marchew wraz z
cebulą i oczywiście polałam tahini . Palce lizać!

chrupiące
tofu w panierce podane z pieczoną
marchewką i
cebulą oraz tahini i
pestkami dynicripsy tofu sticks served with baked carrot with onion, tahini and pumpkin seeds

Składniki:ok. 200g
tofu naturalnego
mleko sojowepanierka : 2-3 łyżki
mąki z
cieciorki, łyżka złotego mielonego
siemienia lnianego, łyżka
płatków drożdżowych, słodka wędzona
papryka,
pieprz,
suszona pietruszka – wymieszać
Tofu pokroić w dowolne kształty, moczyć w
mleku, a następnie obtoczyć w panierce i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 – 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Smacznego!*
Marchewkę wraz z
cebulą upiec równocześnie z
tofu. Przyprawiłam je słodką wędzoną
papryką,
solą morską oraz
pieprzem. Dodałam też
oliwę z oliwek.**Tahini polecam połączyć z
sokiem z cytryny.Małe zmiany na blogu. Odświeżyłam trochę wygląd, by przytulniej tutaj byłoMiłego wtorku!