Wykonanie
Wczoraj wieczorem zastanawiałam się co ja zrobię na obiad..Co kupić? Przypomniałam sobie,że mam sporo
marchewki a do tego ostatnio odwiedziła mnie babcia,która też przywiozła sporo,toż ci los :) Ale może,to i dobrze,dziś w menu zupa marchwiowa z
imbirem :)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek2
cebule pokrojone w kostkę2-3 ząbki
czosnkułyżka startego
imbiruok 1 kg
marchewki1
ziemniak6 szklanek
wywaru z piersi kurczaka,możenie użyć
wywaru warzywnego1 i 1/3 szklanki
jogurtu1 łyżeczka
miodułyżeczka
tymiankusól,
pieprzNa patelni rozgrzewamy
oliwę,wrzucamy
cebulę i pół łyżeczki
soli,dusimy. Po krótkim czasie dodajemy
czosnek i
imbir,podsmażamy około 2 minuty uważając,żeby nic nie przypalić.Całość wrzucamy do
wywaru,dodajemy pokrojoną w kostkę
marchewkę i
ziemniaka.Gotujemy do miękkości.W
między czasie
jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy
miód,
tymianek i pół łyżeczki
pieprzu.Mieszamy.Przestudzoną zupę miksujemy blenderem. Zupę przestawiam jeszcze raz na kuchenkę i podgrzewamy. Przelewamy do talerzy i polewamy
jogurtem.

