Wykonanie
Zupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca.
Składniki:4-5 dużych
cebul2 łyżki
brązowego cukru200 ml białego
wytrawnego wina1 litr
wywaru wołowego (może być warzywny)1 średnia
marchew5 łyżek
masła4 łyżki
oliwyząbek
czosnkusól,
pieprz,
tymianek,
ser żółtyOpcjonalnie:
ziemniaki, czerwone
wytrawne winoMasło topimy w garnku z
oliwą. W tym czasie
cebulę kroimy na drobne
pióra. Gdy
oliwa nabierze odpowiedniej temperatury, do garnka wrzucamy całą
cebulę, posypujemy ją
brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się
cebula - tym zupa będzie ciemniejsza.
Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej
białego wina - w ten sposób sprawimy, że
cebula zmięknie i zbrązowieje. Jeśli tak już się stanie, do garnka ścieramy
marchew na tarce o grubych oczkach i zalewamy całość
wywarem wołowym. Jeśli ktoś woli, żeby zupa była pożywniejsza, to na tym etapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
czosnkiem.Zupę można posypać z wierzchu
serem żółtym i podawać z grzankami.Smacznego :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK