ßßß
Składniki:4-5 dużych cebul2 łyżki brązowego cukru200 ml białego wytrawnego wina1 litr wywaru wołowego (może być warzywny)1 średnia marchew5 łyżek masła4 łyżki oliwyząbek czosnkusól, pieprz, tymianek, ser żółtyOpcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne winoMasło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy na drobne pióra. Gdy oliwa nabierze odpowiedniej temperatury, do garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie i zbrązowieje. Jeśli tak już się stanie, do garnka ścieramy marchew na tarce o grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli ktoś woli, żeby zupa była pożywniejsza, to na tym etapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem.Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami.Smacznego :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK