ßßß Cookit - przepis na Amarantusowe placuszki z bobu (bez glutenu)

Amarantusowe placuszki z bobu (bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Pewnie już wiecie, że jestem maniakiem słodkości - tych zdrowych słodkości. No to z ręką na sercu mogę się przyznać, że jestem również maniakiem placuszkowym. Kocham wymyślać placuszki, robić placuszki i jeść placuszki. Na nieszczęście dla mojego partnera, najchętniej żywiłabym się różnego rodzaju placuszkami i to obowiązkowo takimi słodziutkimi, z dodatkiem świeżych owoców, jakich - to już obojętne. Dla niego słodki placuszek to deser, dla mnie wymarzony obiad czy kolacja. Aby wilk był syty i owca cała, poszłam na kompromis. Z ostatnich dostaw bobu zrobiłam skromne placuszki na wytrawne. O dziwo, podbiły jego serce. No cóż... przez żołądek do serca mężczyzny.
wegańskie bezglutenowe
(ok. 8 sztuk)
- 500 g bobu
- 30 g poppingu z amarantusa - ja użyłam Amarello
- 125 ml jogurtu sojowego (lub innego roślinnego)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej/ryżowej
- 6-8 łyżek mleka roślinnego
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- garść świeżej bazylii
- 3-4 listki posiekanej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Umyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, obieram i pozostawiam do ostudzenia.
Do blendera wrzucam bób, jogurt sojowy, sok z cytryny, siemię lniane, mąkę i gałkę muszkatołową. Całość blenduję na gładką masę.
Masę przekładam do miseczki. Dodaję popping z amarantusa, 6 łyżek mleka roślinnego, posiekany koperek, bazylię i miętę, sól, pieprz. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaję jeszcze odrobinę mleka.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju nakładam placki. Będą one zwartą masą, którą trzeba spłaszczyć i uformować (nie martwicie się, tak ma być :) ). Placuszki smażę na rumiano z obu stron.
Usmażone placuszki podaję z sezamowo-koperkowym sosem z nerkowców* .
Smacznego!
*Sezamowo-koperkowy sos z nerkowców
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/08/amarantusowe-placuszki-z-bobu-bez.html