ßßß
wegańska bezglutenowa(ok. 3 porcje)- ok. 400-500 g młodych ziemniaków- 1 duża lub 2 mniejsze kalarepy- 150 g zielonego groszku- 600 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 40 ml oliwy- 40 g mąki ziemniaczanej- 2-3 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka świeżego tymianku- 2-3 łyżki świeżego koperku- duża szczypta gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki nasion fenkułu- sól, pieprz- dodatkowo: odrobina oliwy z oliwek i świeży koperekObrane i pokrojone na cienkie plasterki ziemniaku wkładam do garnka, zalewam wodą, lekko solę i całość zagotowuję. Gotuję ok. 3-4 min od momentu zagotowania i odcedzam na sicie.W międzyczasie na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w mniejsze słupki kalarepę. Duszę pod przykryciem ok. 5 min (kalarepa ma zmięknąć). Dodaję groszek i duszę jeszcze ok. 1 min. Następnie wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mleko (po 1/2 szklanki), cały czas delikatnie mieszając. Gotuję już bez przykrycia ok. 10 min. (gdyby sos był zbyt gęsty dodaję więcej mleka).Po tym czasie dodaję przyprawy, świeże zioła i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 1-2 min.Całość patelni wylewam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego uprzednio oliwą. Na wierzchu układam plastry ziemniaka (tak, by na siebie nachodziły). Całość skrapiam oliwą i posypuję świeżym koperkiem, solą oraz pieprzem.Tak przygo towaną zapiekankę w kładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25 min. Po tym czasie włączam opcję grill i piekę jeszcze 5-10 min (do zrumienienia się ziemniaków).Smacznego!