Wykonanie

Jak to dobrze, ze zaczyna się lato z jego obfitością
warzyw i owoców ! Nic, tylko korzystać ! Jedną z moich ulubionych form wykorzystania darów natury latem są zupy jarzynowe. Ostatnio wolę je robić w formie kremów, domownicy takie chętniej zjadają . Jest już
młoda włoszczyzna,
ziemniaki ,
kalarepki i
koperku też pod dostatkiem, zabieramy się więc za robienie zupy :Pęczek
młodej włoszczyznydwie średnie
kalarepki z liśćmi3-4
młode ziemniaki2-3 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprz świeżo zmielony,
tymianekMożna taką zupę zrobić na kawałku
mięsa, ale równie dobrze obejdzie się bez niego – ja taką wersje ugotowałam. Do garnka z posolona
wodą wrzucamy obraną i pokrojoną
włoszczyznę oraz
kalarepki.
Młode warzywa szybko się gotują, więc po 15-20 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone
ziemniaki i liście
kalarepki, gotujemy jeszcze kilkanaście minut do miękkości. Wrzucamy posiekany
koperek, doprawiamy
pieprzem i
tymiankiem, ewentualnie dosalamy. Miksujemy.Moi domownicy jedzą do kremowych zup warzywnych drobne grzanki z
chleba, ja wolę je bez niczego. W jednej i drugiej postaci zupa jest pyszna.
Koperek i
tymianek bardzo pasują do smaku
młodej włoszczyzny i
kalarepki.Smacznego !