Wykonanie
Kal arepę głównie jemy na surowo . M oże zmieńmy zasady gry i użyjmy jej do ciepłego dania ? Skusicie się na wegańską zapiekankę z
młodych ziemniaków,
kalarepy i
zielonego groszku ? W pełni bezglutenową .
Kalarepę jadałam zazwyczaj na surowo. Zresztą, to moja idealna przekąska
między posiłkami, kompan pracy przy komputerze. Czasem trafiała do sałatek, odpowiedzialna za element chrupania. Sprawdzała się znakomicie. Nie lubiąc być dominantą, pięknie uzupełniała smak i strukturę dania. Jako wegetariance zdarzało mi się zrobić ją na ciepło – ze
śmietaną, w towarzystwie
gałki muszkatołowej. To już inna
kalarepa, równie smaczna. Ostatnio chrupiąc moją międzydaniową przekąskę, przypomniałam sobie smak tejże
kalarepy na ciepło. Przyczepił się do podniebienia i uparcie nie chciał uciec. Poddałam się. Białą flagę przewiązałam w
pasie, tworząc fartuch i zabrałam się do gotowania. Do współpracy zaprosiłam
młode ziemniaki i
groszek . Profesjonalna ekipa stworzyła genialny efekt – zapiekankę będącą ucieleśnieniem wiosny, świeżości i różnorodności, pasującej na rynkach. Danie, które potrafi stworzyć wiosnę na podniebieniu, kiedy ta prawdziwa nie jest taka, jakiej byśmy się spodziewali.

wegańska bezglutenowa(ok. 3 porcje)- ok. 400-500 g
młodych ziemniaków- 1 duża lub 2 mniejsze
kalarepy- 150 g
zielonego groszku- 600 ml
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 40 ml
oliwy- 40 g
mąki ziemniaczanej- 2-3 łyżki
soku z cytryny- 1 łyżeczka świeżego
tymianku- 2-3 łyżki świeżego
koperku- duża szczypta
gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki nasion fenkułu-
sól,
pieprz- dodatkowo: odrobina
oliwy z oliwek i świeży
koperekObrane i pokrojone na cienkie plasterki
ziemniaku wkładam do garnka, zalewam
wodą, lekko
solę i całość zagotowuję. Gotuję ok. 3-4 min od momentu zagotowania i odcedzam na sicie.W międzyczasie na patelni, na rozgrzaną
oliwę wrzucam pokrojoną w mniejsze słupki
kalarepę. Duszę pod przykryciem ok. 5 min (
kalarepa ma zmięknąć). Dodaję
groszek i duszę jeszcze ok. 1 min. Następnie wsypuję
mąkę i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję
mleko (po 1/2 szklanki), cały czas delikatnie mieszając. Gotuję już bez przykrycia ok. 10 min. (gdyby sos był zbyt gęsty dodaję więcej
mleka).Po tym czasie dodaję
przyprawy, świeże
zioła i
sok z cytryny. Doprawiam
solą i
pieprzem. Gotuję jeszcze 1-2 min.Całość patelni wylewam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego uprzednio
oliwą. Na wierzchu układam plastry
ziemniaka (tak, by na siebie nachodziły). Całość skrapiam
oliwą i posypuję świeżym
koperkiem,
solą oraz
pieprzem.Tak przygo towaną zapiekankę w kładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25 min. Po tym czasie włączam opcję grill i piekę jeszcze 5-10 min (do zrumienienia się
ziemniaków).Smacznego!