Wykonanie
Przepraszam Was za dość sporadyczne posty na blogu. Niestety ostatnio w nasze życie zakradło się niemałe zamieszanie. Prawie w ogóle nie ma nas w domu, a na dodatek przez długi czas z powodu remontu jesteśmy pozbawieni kuchni. Potrwa to jeszcze do końca tygodnia, więc proszę, bądźcie cierpliwi i nie opuszczajcie nas :). Nie ukrywam, że sama cierpię
brakiem mojego ukochanego miejsca w domu, potraktowałam to jednak jako mały kulinarny odwyk. Robię tysiące notatek, co ugotuję po powrocie kuchni,
siedzę godzinami w internecie, szukając nowych inspiracji. W domu piętrzą się kartki z przepisami, przemyśleniami, a ja jestem przerażona ich ilością. Chciałabym ugotować, upiec wszystko, a wiem, że mam tylko dwie ręce, ograniczony czas (gdyż mam jeszcze swoje życie zawodowe) no i tylko dwoje gęb do wykarmienia, co istotne - dwoje mało jedzących gęb. Chyba jestem prawdziwą kulinarną wariatką ;pDzisiaj przepis z dodatkiem
kurek. Możecie spokojnie użyć tych mrożonych, a jeśli ich nie macie czy za nimi nie przepadacie, po prostu je pomińcie. Choć według, niezwykle wzbogacają smak potrawy.

wegańskie(2 porcje)- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- 100 g
kaszy pęczak- 200 g mrożonych
kurek - rozmrożonych i osuszonych papierowym ręcznikiem- 1
cukinia- 1
czerwona papryka- 1
pomidor- 1 łyżka nieaktywnych
płatków drożdżowych- szklanka
białego wina- ok. 500 ml ekologicznego
bulionu warzywnego- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- 1/2 łyżeczki
suszonego estragonu- 1/3 łyżeczki
ostre papryki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1 płaska łyżeczka kuminu- 1 łyżka świeżego
oregano-
olej-
sól,
pieprz- do podania: świeże
oreganoW 750 ml gorącej
wody rozpuszczam kostkę
bulionu warzywnego.
Bulion posłuży do "podlewania" naszego pęczku. Możliwe, że nie wykorzystamy całości.
Bulion podczas "podlewania" powinien cały czas być ciepły, najlepiej więc trzymać go na ciepłym palniku.Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażam na
oleju. Następnie dodaję pokrojony drobno
czosnek i dalej smażę, uważając, by się nie przypalił. Gdy
czosnek jest już rumiany dodaję pokrojone w kostkę warzywa, w rzucam pęczak i całość chwilę podsmażam. Następnie całość zalewam
białym winem. Dokładnie mieszam.Gdy
wino odparuje dodaję
przyprawy i całość zalewam chochelką
bulionu. Teraz przez cały czas gotowania, jak orkisz wchłonie cały
bulion dodaję jego kolejną porcję (jak w risotto), pamiętając by co jakiś czas zamieszać potrawę. Czynność tą powtarzam do czasu aż pęczak zmięknie. Trwa to ok. 20-25 min. W czasie gotowania do gotującego się pęczotta dodaję nieaktywne
płatki drożdżowe, całość
solę i
pieprzę.10 min przed końcem gotowana na patelni rozgrzewam
olej, wrzucam na niego
kurki i podsmażam na rumiano. Dodaję
kurki do gotowego pęczotta. Dokładnie mieszam. Nakładam danie do głębszych talerzy i ozdabiam kilkoma listkami świeżego
oregano.Smacznego!Inspiracją do dania był ten przepis .