ßßß
wegańskie(2 porcje)- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 100 g kaszy pęczak- 200 g mrożonych kurek - rozmrożonych i osuszonych papierowym ręcznikiem- 1 cukinia- 1 czerwona papryka- 1 pomidor- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych- szklanka białego wina- ok. 500 ml ekologicznego bulionu warzywnego- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu- 1/3 łyżeczki ostre papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki kurkumy- 1 płaska łyżeczka kuminu- 1 łyżka świeżego oregano- olej- sól, pieprz- do podania: świeże oreganoW 750 ml gorącej wody rozpuszczam kostkę bulionu warzywnego. Bulion posłuży do "podlewania" naszego pęczku. Możliwe, że nie wykorzystamy całości. Bulion podczas "podlewania" powinien cały czas być ciepły, najlepiej więc trzymać go na ciepłym palniku.Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Następnie dodaję pokrojony drobno czosnek i dalej smażę, uważając, by się nie przypalił. Gdy czosnek jest już rumiany dodaję pokrojone w kostkę warzywa, w rzucam pęczak i całość chwilę podsmażam. Następnie całość zalewam białym winem. Dokładnie mieszam.Gdy wino odparuje dodaję przyprawy i całość zalewam chochelką bulionu. Teraz przez cały czas gotowania, jak orkisz wchłonie cały bulion dodaję jego kolejną porcję (jak w risotto), pamiętając by co jakiś czas zamieszać potrawę. Czynność tą powtarzam do czasu aż pęczak zmięknie. Trwa to ok. 20-25 min. W czasie gotowania do gotującego się pęczotta dodaję nieaktywne płatki drożdżowe, całość solę i pieprzę.10 min przed końcem gotowana na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na niego kurki i podsmażam na rumiano. Dodaję kurki do gotowego pęczotta. Dokładnie mieszam. Nakładam danie do głębszych talerzy i ozdabiam kilkoma listkami świeżego oregano.Smacznego!Inspiracją do dania był ten przepis .