ßßß Cookit - przepis na Zielona soczewica ze szpinakiem i rodzynkami

Zielona soczewica ze szpinakiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Szpinak...znienawidzony przez dzieci, a także dorosłych, tych którzy dziećmi już byli. Tych, w których pamięci na zawsze pozostaje przedszkolne wspomnienie zielonej niesmacznej brei, wmuszanej im w imię zdrowia. To, że szpinak jest zdrowy, nie można zaprzeczyć, jednak nie urosną nam od niego mięśnie, jak kultowemu bohaterowi kreskówki - P opeye'owi. A szkoda, bo fajnie byłoby posiadać magiczny środek ratujący nas z każdej opresji. Mała dawka szpinaku i zamieniamy się w superbohatera ;p. Właśnie... to świetny sposób, by przekonać dzieci do spróbowania z góry nielubianego warzywa, bo pomimo, że jedzenie szpinaku nie sprawi, że wygramy walkę z niejednym osiłkiem, to wniesie do naszego organizmu masę wartości odżywczych, m.in. chroniące nas przez nowotworem i opóźniające procesy starczenia przeciwutleniacze, magnez, potas, żelazo czy kwas foliowy.
Nie przekonałam Was? Mówicie, że nieeee... że szpinak niesmaczny...?
Spróbujcie szpinaku w moim wykonaniu, w towarzystwie zielonej soczewicy, a przekonacie się, że warzywo to może smakować zupełnie inaczej niż ta znienawidzona przez najmłodszych stołówkowa wersja.
wegańska bezglutenowa
(2 porcje)
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy namoczonej ok. 8 h w wodzie
- 250 g umytych i osuszonych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzeszków Pini
- 1-2 suszone papryczki pepperoncino
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml jogurtu sojowego
- oliwa
- sól, pieprz
- do posypania: świeży tymianek
Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W głębszym garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam na się drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Chwilę podsmażam, uważając by cebula się nie przypaliła. Dodaję drobno pokrojony czosnek, rodzynki, orzeszki Pini i papryczkę pepperoncino . Całość chwilę smażę. Wrzucam szpinak, całość solę i przykrywam garnek pokrywką. Duszę na małym ogniu ok. 3-5 min.
Do szpinaku wrzucam przyprawy oraz ugotowaną soczewicę. Dodaję ocet i dokładnie mieszam. Smażę chwilę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Podaję z jogurtem sojowym wymieszanym z 1 łyżką soku z cytryny i odrobiną soli. Gotową potrawę posypuję świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/zielona-soczewica-ze-szpinakiem-i.html