ßßß
Bezglutenowy wegański bez cukru(tortownica o średnicy ok. 22 cm)spód:- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 60 g ksylitolu lub erytrolu- 120 g mąki gryczanej- 80 g bezglutenowych płatków owsianych- 1 łyżka dobrej jakości kakao- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem.Spód tortownicy wyklejam ciastem i całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min. Gotowy spód pozostawiam do ostygnięcia.masa "serowa":- 900 g tofu naturalnego, ekologicznego- śmietana z 2 puszek mleczka kokosowego (1 puszka=400ml) - puszki powinny być bardzo mocno schłodzone- 250 g ksylitolu lub erytrolu- sok z 1 i 1/2 cytryny- skórka otarta z 1 cytryny- 2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 40 g płatków migdałowych uprażonych uprzednio na suchej patelni- 250 g pistacji (waga po obraniu) uprażonych uprzednio na suchej patelniOdsączone z zalewy tofu przekładam do malaksera, dodaję ksylitol, pastę waniliową, sok i skórkę z cytryny, płatki migdałowe i pistacje. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek śmietany kokosowej). Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszam.Schłodzoną śmietanę kokosową ubijam na sztywno (tak jak to się robi ze zwykłą śmietaną). Do ubitej śmietany wkładam dwie łyżki masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszam. Następnie śmietanę przekładam do pojemnika z pozostałą masą serową i ponownie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszam.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na dno piekarnika wkładam brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piekę ok. 40 min. Staram się nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, by sernik nie popękał. Wyłączam piekarnik i sernik pozostawiam w nim do przestudzenia na ok. 60 min, lekko uchylając drzwiczki. Następnie wyciągam go z piekarnika i studzę w formie.daktylowy karmel:- 300 g daktyli namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie- 120-150 ml mleka roślinnego- do posypania: garść posiekanych pistacji, odrobina soli.Daktyle odsączam z wody i przekładam je do malaksera, dodaję mleko i blenduję na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję więcej mleka.Gotowy karmel wykładam na ostudzony sernik, w yrównuję wierzch. Całość posypuję posiekanymi pistacjami i lekko solę (jeśli pistacje są niesolone). Tofurnik wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego!