Wykonanie
Świąteczny bezglutenowy tofurnik na
czekoladowym spodzie, wzbogacony niezwykle aromatyczną
skórką pomarańczową . Idealny na Święta, zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Jest to j edna z moich ulubionych wersji tofurnika, zrobiona na styl klasycznego nowojorskiego sernika . Przeko na ona Was, że wegański sernik może smakować tak samo jak ten zrobiony z prawdziwego
sera.Święta tuż tuż... Z jednej strony nie
mogę się ich doczekać z drugiej, przeraża mnie ogrom pracy i zaczynam wątpić, czy wywiążę się z wszystkiego, co zaplanowałam zrobić. Na szczęście należę do osób, które nigdy się nie poddają i walczą do końca. Czasami się sama sobie dziwię, skąd czerpię energię. Tym bardziej, że po ostatniej rozmowie z "nie-weganami" dowiedziałam się, że na roślinnym jedzeniu daleko nie pociągnę. No cóż... próbuję walczyć z stereotypami, choć czasem przypomina to walkę z wiatrakami...Dzisiaj Kochani, chciałabym przedstawić Wam tofurnik . Nie jest to tofurnik zwyczajny, bo w końcu udało mi się zrobić tofurnik dla mnie idealny . Kocham serniki, szczególnie te w stylu nowojorskim . Warte są grzechu... A że jestem na diecie roślinnej głównie
między innymi dlatego, że nie trawię kazeiny, czasem grzeszyłam... Niestety, moja chwilowa przyjemność kończyła się całodniowym
bólem żołądka. Po kilku takich razach, omijam wszelkie wyroby
mleczne szerokim łukiem. Tęsknota za nowojorczykiem jednak nie mijała, dlatego postanowiłam zrobić sobie świąteczny prezent i stworzyć go w wersji wegańskiej, bezglutenowej i bez cukrowej . Upiekłam go tak, jak typowego nowojorczyka, w kąpieli
wodnej. Wyszło cudo! Prawdziwy sernik nowojorski . Tutaj w wersji świątecznej - z
pomarańczą i
czekoladowym, korzennym
spodem . Na klasycznego jeszcze przyjdzie czas :) Smakował wszystkim - nie-weganom również!. Moja babcia nawet zapytała, gdzie kupiłam tak dobry
ser :pCzasem zdrowy wegański wypiek też potrafi
mieć smak i to nie smak nijaki, ale wyjątkowy.

(tortownica o średnicy ok. 22-24 cm)Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowuję
rodzynki. Dużą garść
rodzynek zalewam
rumem, przykrywam i wkładam do lodówki na całą noc.spód:- 60 ml rozpuszczonego
oleju kokosowego- 60 g
ksylitolu- 6 łyżek
soku pomarańczowego- 120 g
mąki gryczanej- 80 g
płatków owsianych (można użyć tych bezglutenowych)- 1 i 1/2 łyżki dobrej jakości
kakao- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamony- szczypta
soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam
ciastem i w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min. Gotowy spód pozostawiam do ostygnięcia na ok. 30 min.masa "serowa":- 900 g
tofu naturalnego, ekologicznego-
śmietana z 1 puszki
mleczka kokosowego - puszka powinny być bardzo mocno schłodzone- 1 szklanka
ksylitolu- sok z 1 i 1/2
cytryny- 2 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu
waniliowego)- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- skórka otarta z jednej
pomarańczy- sok z 1
pomarańczyTofu odsączam z zalewy, przekładam do miksera, dodaję
ksylitol, pastę
waniliową, skórkę z
pomarańczy,
sok z cytryny, sok z
pomarańczy i 2 łyżeczki
rumu, w którym moczyły się wcześniej
rodzynki. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej
ksylitolu lub
soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek
śmietany kokosowej). Na koniec dodaję
mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszam.Schłodzoną
śmietanę kokosową ubijam na sztywno. Do ubitej
śmietany wkładam dwie łyżki masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszam. Następnie
śmietanę przekładam do pojemnika z pozostałą masą
serową i ponownie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam
rodzynki. Znowu mieszam.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na dno piekarnika wkładam brytfannę wypełnioną gorącą
wodą. Sernik piekę ok. 50 min. Staram się nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, by sernik nie popękał. Wyłączam piekarnik i sernik pozostawiam w nim do przestudzenia na ok. 60 min, lekko uchylając drzwiczki. Następnie wyciągam go z piekarnika i studzę w formie.top:-
śmietana z 1 puszki
mleczka kokosowego - puszka powinny być bardzo mocno schłodzone- 2 łyżki
ksylitolu- sok z 1/2
cytryny- skórka otarta z 1
pomarańczySchłodzoną
śmietanę ubijam z
ksylitolem. Na koniec dodaję
sok z cytryny i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzony sernik. Całość posypuję otartą skórką z
pomarańczy.Sernik chłodzę w lodówce przez minimum 12 h.Smacznego!