ßßß
(tortownica o średnicy ok. 22-24 cm)Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowuję rodzynki. Dużą garść rodzynek zalewam rumem, przykrywam i wkładam do lodówki na całą noc.spód:- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 60 g ksylitolu- 6 łyżek soku pomarańczowego- 120 g mąki gryczanej- 80 g płatków owsianych (można użyć tych bezglutenowych)- 1 i 1/2 łyżki dobrej jakości kakao- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamony- szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam ciastem i w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min. Gotowy spód pozostawiam do ostygnięcia na ok. 30 min.masa "serowa":- 900 g tofu naturalnego, ekologicznego- śmietana z 1 puszki mleczka kokosowego - puszka powinny być bardzo mocno schłodzone- 1 szklanka ksylitolu- sok z 1 i 1/2 cytryny- 2 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- skórka otarta z jednej pomarańczy- sok z 1 pomarańczyTofu odsączam z zalewy, przekładam do miksera, dodaję ksylitol, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, sok z pomarańczy i 2 łyżeczki rumu, w którym moczyły się wcześniej rodzynki. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek śmietany kokosowej). Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszam.Schłodzoną śmietanę kokosową ubijam na sztywno. Do ubitej śmietany wkładam dwie łyżki masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszam. Następnie śmietanę przekładam do pojemnika z pozostałą masą serową i ponownie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam rodzynki. Znowu mieszam.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na dno piekarnika wkładam brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piekę ok. 50 min. Staram się nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, by sernik nie popękał. Wyłączam piekarnik i sernik pozostawiam w nim do przestudzenia na ok. 60 min, lekko uchylając drzwiczki. Następnie wyciągam go z piekarnika i studzę w formie.top:- śmietana z 1 puszki mleczka kokosowego - puszka powinny być bardzo mocno schłodzone- 2 łyżki ksylitolu- sok z 1/2 cytryny- skórka otarta z 1 pomarańczySchłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję sok z cytryny i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzony sernik. Całość posypuję otartą skórką z pomarańczy.Sernik chłodzę w lodówce przez minimum 12 h.Smacznego!